neděle 6. července 2014

Jules Verne v roce 1863 předpověděl budoucnost.


Když spisovatel Jules Verne napsal v roce 1863 knihu Paříž ve dvacátém století, jeho vydavatel si myslel, že jeho předpovědi budoucnosti byly příliš přitažené za vlasy. Tak za vlasy přitažené, že kniha nebyla vydána až do roku 1994 - 131 let po jejím napsání.
Dnes se ukazuje, jak velký Jules Verne byl vizionář a jak hodně se jeho vydavatel mýlil. Spousta předpovědí z knihy jsou naprosto přesné.

Jules Verne v knize líčí ponurý obraz lidské společnosti za sto let, ve které lidé využívají obrovské technické vymoženosti, ale prochází velkým úpadkem vzdělanosti, který sebou přinesl konzumní a uspěchaný způsob života.

Zde jsou jen některé z předpovědí, které byly do značné míry přesné:

Verne předpověděl auta, jejich ohromnou rozšířenost a infrastrukturu pro ně přizpůsobenou. To bylo 20 let před příchodem prvního moderního automobilu.
Dále v knize psal o čerpacích stanicích pro automobily a také o mocné, bohaté a morálně pochybné společnosti, která držela monopol v produkci paliva pro tyto vozidla...

Další z mnoha neuvěřitelně přesných předpovědí byla, že bude existovat celosvětová komunikační síť, díky které budou moci společnosti vést obchody za pomoci "počítacích strojů" a že si budou posílat informace na velké vzdálenosti. 
V knize jsou též popsané mrakodrapy ze skla, vysokorychlostní vlaky, faxy, telefony, výtahy a elektrické osvětlení jako běžné součásti každodenního života.

Verne také psal o elektrickém křesle ve své snaze ukázat, jak nelidská a krutá technologie se může stát.
Jeho předpověď, že technologie učiní války neosobní a že vojáci se budou navzájem zabíjet na dálku pomocí ovládacích prvků stroje, se dnes ukazuje pravdivější než kdy jindy.

Zdroje:
Wikipedie
OMG Facts

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

Verne předpověděl i dalsi Jako ponorku, balon...jeho pribehy predbehly dobu.