pondělí 7. července 2014

Nejdelší slovo na světě má 189,819 písmen.


Titin, (odvozeno od řeckého slova Titan), je důležitá bílkovina pro stahování svalové hmoty. Jde o největší známý protein a má nejdelší chemický strukturní název. Jeho vyslovení trvá zhruba 3,5 hodiny a pokud se vám ho nechce číst, můžete si ho celé poslechnout zde:




Těžko ho ale najdeme v nějakém jazykovém slovníku a lexikografové by tento název možná ani za slovo nepokládali...
Pokud bychom hledali nejdelší nevědecké slovo na světě, na prvním místě by se umístilo slovo ze Sanskrtu (jeden z nejstarších dochovaných jazyků), které má 431 písmen.
Jde o nejdelší slovo, které se kdy objevilo v literatuře a jeho význam se nedá přeložit pouze jedním slovem, protože je složeno z mnoha dalších. Určitě si ho také rádi přečtete... Vypadá takto:

nirantarāndhakārita-digantara-kandaladamanda-sudhārasa-bindu-sāndratara-ghanāghana-vṛnda-sandehakara-syandamāna-makaranda-bindu-bandhuratara-mākanda-taru-kula-talpa-kalpa-mṛdula-sikatā-jāla-jaṭila-mūla-tala-maruvaka-miladalaghu-laghu-laya-kalita-ramaṇīya-pānīya-śālikā-bālikā-karāra-vinda-galantikā-galadelā-lavaṅga-pāṭala-ghanasāra-kastūrikātisaurabha-medura-laghutara-madhura-śītalatara-saliladhārā-nirākariṣṇu-tadīya-vimala-vilocana-mayūkha-rekhāpasārita-pipāsāyāsa-pathika-lokān
(Přepsáno do latinky)

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

To slovo je hodně dlouhé a pochází z angličtiny