neděle 13. července 2014

Ještě stále existují zašifrované zprávy z druhé světové války, na jejichž rozluštění se dodnes pracuje.


Cílem šifrování je skrýt obsah zprávy před každým, komu tato zpráva není určena.  První známé příklady užití šifrování pochází již z antiky, (před 4000 lety) a zašifrované zprávy se používaly snad ve všech větších válkách.

Během druhé světové války byly šifry velmi důležitým aspektem pro komunikaci a obě strany vyvinuly obrovské úsilí k vytvoření toho nejlepšího systému pro šifrování svých zpráv a k dešifrování informací svých protivníků, aby chránili životy svých vojáků. Kupodivu stále existují kódované zprávy nacistů, které spojenecké síly nebyly schopny rozluštit během války a nedokáží si s nimi poradit ani dnešní nadšenci a odborníci pro kryptoanalýzu, tzv. codebreakers.

Tyto šifrové texty jsou z roku 1942 a byly vytvořeny pomocí různých německých šifrovacích technik. Dnes se za pomoci obří počítačové databáze zjišťuje, co tyto texty znamenaly a dva ze tří dosud nerozluštěných se již podařilo poměrně slušně dekódovat díky nové technologii, která přišla v roce 1995. Obě zprávy obsahovaly souřadnice britských jednotek pro německé ponorky. Kdyby se je podařilo dešifrovat včas, mohla být tenkrát zachráněna spousta životů.
Poslední zašifrovaná zpráva na rozluštění ještě čeká. Použity mají být superpočítače.

Tato zpráva byla vytvořena pomocí známého šifrovacího stroje Enigma a možných důvodů proč je tak obtížné jí rozluštit je podle odborníků víc. Mohlo prý jít o takzvanou oficírskou zprávu a její část je šifrována dvojitě. Také je možné, že ve zprávě chybí písmena. Buď byla zpráva špatně zachycena a nebo některá písmena v ní chybí zcela úmyslně.

Zdroj

Žádné komentáře: