sobota 16. dubna 2016

Na této planetě existuje tvor, který přežije desítky let ve zmrlém stavu a nečiní mu problém ani vroucí voda či silná radiace.




Žádní jiní známí živočichové nevydrží takové extrémní podmínky, jako želvušky. V nepříznivých podmínkách upadají do stavu, ve kterém jsou nesmírně odolné vůči vnějším vlivům. V něm vydrží sucho, var, extrémní mráz, škodlivé záření i prostředí bez kyslíku.

Nachází se téměř ve všech prostředích: na ledovcích, pouštích, plážích, v pralesích a v půdě, ale nejčastěji ve vodních sedimentech a na povrchu lišejníků a mechů ve vodě.

Želvušky snesou více než tisíckrát vyšší dávku radiace než ostatní živočichové na Zemi včetně člověka, a to až 570 000 radů.

Byly zaznamenány případy, kdy želvuška přežila neuvěřitelných 30 let ve zmrzlém stavu, a to při teplotě -20°C, dále několik dní při −200°C, několik minut při −272°C a několik minut při +151°C.

Aby se tito tvorové uchránili od vody, která zvyšuje svůj objem při mrznutí, její podíl ve svém těle dokáží snížit z 85% na 3%.

Různé druhy želvušek jsou v dospělosti velké 0,1 až 1,5 mm.


Želvuška také snese extrémně nízký tlak vakua a jsou prvními známými živočichy, kteří přežili několik dní ve volném vesmíru.

Snesou také tlak 6 krát vyšší než je na nejhlubším dně oceánu - až 75 000 atmosfér. Člověk teoreticky přežije maximálně 400 atmosfér.

Jestli nějaký tvor přežije případnou atomovou válku či globální přírodní katastrofu, jako například střet s obřím meteoritem, tak to budou určitě želvušky.


Zdroj: Wikipedia


Žádné komentáře: