čtvrtek 7. prosince 2017

My všichni jsme vesmírní cestovatelé. Kam cestujeme a jakou rychlostí?

Zavřete na chvíli oči a představte si, že celá tato planeta je prosklená a odmyslete si její atmosféru a mraky. Co vidíte pod sebou a všude kolem vás? Ano, správně. Nevidíte nic jiného než vesmír. Nacházíte se uprostřed nekonečného prostoru a na kulatém kusu horniny s trochou vody letíte neuvěřitelnou rychlostí neznámo kam.



Možná, že zrovna sedíte v klidu ve vašem křesle nebo někde na louce u řeky, ale vězte, že jste neustále v pohybu. S celou touto planetou se točíte kolem její osy rychlostí 1600 km za hodinu. Díky gravitaci, která vás drží pevně k povrchu, si této rychlosti ani nevšimnete.

S takto rychle rotující koulí my všichni obíháme hvězdu nazvanou Slunce rychlostí 107 tisíc km za hodinu. Protože jsme od něj vdáleni 150 milionů kilometrů, i přes tuto obrovskou rychlost nám trvá 365 dní, než Slunce celé obletíme. Celá tato každoroční cesta je dlouhá 970 milionů kilometrů.

Už se vám z těch rychlostí a vzdáleností dělá špatně? Tak se pořádně držte, protože to zdaleka není celé.

Slunce, kolem kterého obíháme, je jen jedna z mnoha miliard hvězd, které tvoří tuto galaxii. Každá z těchto hvězd uvnitř Galaxie je v neustálém pohybu. Naše Sluneční soustava momentálně cestuje směrem ke hvězdě Vega a to rychlostí 70 tisíc km za hodinu.

Galaxie jako celek se ale se všemi jejími hvězdami a planetami otáčí jako obrovský větrník a tím vše putuje kolem jejího středu. Po takzvané Mléčné dráze tedy dále cestujeme neuvěřitelnou rychlostí 792 tisíc km za hodinu.
Našemu Slunci trvá 225 milionů let, než oběhne střed Galaxie. Tento jeden oběh se nazývá Galaktický rok.

Ve vesmíru jsou miliardy dalších galaxií a podobně jako střepiny granátu po své explozi, každá z nich letí nějakým směrem a to již od doby, kdy se začaly formovat, tedy zhruba 1 miliardu let po Velkém třesku. Jakou rychlostí putuje naše Galaxie vesmírem?
2,1 milionů kilometrů za hodinu...

Zdroj: Astrosociety.org

Žádné komentáře: